
Malta
Paulus achterna
Onze reis, eind maart 2017, bracht ons naar de eilanden van Malta. Daar gingen wij Paulus achterna.
Malta, officieel de Republiek Malta, is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul's Islands.
Malta heeft een zeer lange geschiedenis, die begon in de prehistorie, toen het eiland waarschijnlijk voor het eerst is gekoloniseerd rond 5200 voor Christus door kolonisten uit Sicilië. Op de eilanden Malta en Gozo staan nu nog prehistorische opzichzelfstaande bouwwerken waaronder de op het eiland Gozo gelegen tempel van Ä gantija. Deze bouwwerken zijn ouder dan de piramiden in Egypte.
De evangelist Lucas beschrijft in Handelingen 27-28 dat de apostel Paulus op het eiland Malta schipbreuk leed. Hoewel Lucas niet schrijft dat Paulus op het eiland evangeliseerde, wordt Paulus vereerd als de beschermheilige van Malta, omdat hij er het evangelie zou hebben gebracht. Volgens de Maltezen vond zijn schipbreuk plaats in het jaar 60 in St. Paul's Bay.
Tijdens onze 6 daagse reis hebben wij de grot waar Paulus verbleef kunnen bezichtigen. Verder zijn er prachtige kerken, oude steden en vestigingswerken te zien.

ZATERDAG 25 MAART: HEENREIS NAAR MALTA.
Nadat wij ons in Maastricht bij De Geuselt hebben verzameld vertrekken wij met de bus naar vliegveld Zaventum, in Belgie.
Het is een vreemde gewaarwording als we in de vertrekhal op de plaats staan waar kort geleden een aanslag heeft plaatsgevonden.
Na een goede vlucht en een snelle afhandeling van de koffers komen we bij ons hotel ,San Antonio in Bugibba, Saint Paul's Bay aan.
Na een lange zit (vliegtuig en bus) is het fijn om even de benen op het strand te strekken.




Zondag 26 maart: naar het eiland Gozo.
Daar bezoeken we Rabat met haar Citadel Victoria.
Wonen wij een plaatselijke eucharistieviering in de parochiekerk van Xaghra bij en bezoeken de kerk van Ta’ Pinu Sanctuary.
Lunchen wij in het vissersdorpje Xlendi baai.
Bezoeken de Megalithic Temples of Ggantija en
gaan wij naar Dwerja Bay, waar wij het natuurverschijnsel “het rotsraam” bezoeken.
Gozo
Gozo, of Għawdex zoals het lokaal bekend is, is na Malta het grootste eiland van de Maltese republiek.
Het eiland is ongeveer 67 vierkante kilometer groot en meet op het langste en breedste stuk ongeveer 14,5 bij 7,2 kilometer. De hoofdstad van Gozo is Victoria (Rabat). De Castiliaanse betekenis van het woord Gozo is 'plezier'.


Op de boot naar Gozo.
Wij passeren het eiland Comino


De haven van Gozo

Let eens op het Mariabeeld in de rots onder de kerk.
De Megalithic Temples of Ggantija.

Ze dateren uit de periode 3600-2500 v.Chr. Ze werden opgegraven in 1827. De twee tempels zijn de eerste van de vele megalithische tempels en grotten op de Maltese archipel met hoefijzervormige of niervormige elementen in het grondplan. Gimbutas noemde ze baarmoedervormen. Ze zijn waarschijnlijk gebruikt in het kader van een vruchtbaarheidscultus, vermoedelijk een moedergodincultus, te oordelen naar de talloze archeologische vondsten van venusbeeldjes en andere beelden op de site.



Volgens een plaatselijke legende zijn de Ggantijatempels gebouwd door reuzen, vandaar de naam, die 'gigantenwerk' betekent. De legende vertelt ook dat deze giganten op Gozo woonden en de tempels als cultusplaats gebruikten.

Uitgespoelde kalksteen

De parochiekerk van Xaghra

De eerste steen van de parochiekerk van Xaghra werd gelegd op 2 oktober 1815. Deze kerk werd gebouwd op de plek waar tot dan toe een kerk uit 1688 stond. De kerk is gewijd aan de Maria-Geboorte. Het uiterlijk van de kerk is typisch Maltees, met de twee klokkentorens in de façade en een koepel als dak.

De klok is net iets te groot







De binnenkant is prachtig gedecoreerd. Er is hierbij flink wat marmer gebruikt. Bovendien zijn wanden en
plafonds schitterend beschilderd.
Ook deze prachtige beelden zijn in de kerk te bewonderen.

En zo heeft bijna ieder huis zijn eigen Maria afbeelding met kandelaartje naast de deur hangen
De oude windmolen in Xaghra

In de oude windmolen, genaamd il-Mithna ta' Kola is een folkloristisch museum gevestigd. De molen werd gebouwd in het jaar 1725 in opdracht van grootmeester Fra Antonio Manoel de Vilhena. De molen beschikt nog over het oorspronkelijke houten binnenwerk, verkeert in zeer goede staat en kan in principe nog gewoon functioneren. De muren van de molen zijn drie meter dik en vijftien meter hoog. Dat bood voldoende bescherming tegen aanvallen van buitenaf.
De ta' Kola molen in Xaghra werd gebouwd naar Spaans ontwerp. De molen werd gebruikt tot in het jaar 1987 en werd daarna gerestaureerd.
Xlendi
In het zuidwesten van het eiland Gozo ligt het dorpje Xlendi, die bekend staat om zijn prachtige rotsformaties, steile kliffen en uitmuntende stranden.



De binnenhaven van Xlendi

Typisch gekleurde vissersbootjes van Malta.
Saint Indrija, (St. Andreas) de beschermheilige van de vissers.

Het Gozo Aquaduct

Het werd gebouwd tussen 1839 en 1843 door de Britten om water van Għar Ilma te vervoeren in de grenzen van Kerċem naar de hoofdstad Victoria.
Het 'Azure window'
Het 'Azure window' (It-Tieqa Żerqa) was een gat in de kliffen van Dwejra Bay op het eiland Gozo. De naam 'Azure Window' had het te danken aan de azuurblauwe kleur van de zee die rondom de natuurlijke rotsformatie en door het gat te zien was. Om ongeveer 9:40uur in de ochtend van 8 maart 2017 stortte de ongeveer 50 meter hoge rotsformatie volledig in tijdens een al dagen aanhoudende storm, waardoor de populaire toeristische attractie niet meer bestaat.


Zo zag het er nog voor 8 maart 2017 uit.
Geologen verklaarden in 2016 dat het 'raam' nog wel tot minstens zou 2030 blijven bestaan, maar dat menselijk ingrijpen noodzakelijk zou zijn om de formatie te behouden. Deze deskundigen baseerden hun bevindingen voornamelijk op de staat van de overkapping. Op 8 maart 2017 was het echter de basis van de pilaar die tijdens een storm volledig bezweek en samen met de rest van de formatie in zee stortte.


Mooie doorkijk in rotsformatie in de nabijheid van
Het 'Azure window'
De basiliek van Ta'Pinu

De kerk van Ta'Pinu is een bedevaartsoord. Volgens de overlevering zou zich op deze plaats enkele malen een mirakel hebben voltrokken. Daardoor werd de plaats een bedevaartsoord.
Met losse klokkentoren.
Op 22 juni van het jaar 1883 maakte, de destijds veertig jaar jonge, Karmela (Karmni) Grima iets vreemds mee nabij de kapel. Toen zij de kapel passeerde hoorde zij een stem. Ze werd door een vrouwenstem naar de kapel geroepen. Zij werd daar bang van en begon van de kapel weg te rennen, maar werd wederom naar de kapel geroepen. De stem vertelde dat ze naar de kapel moest komen, omdat het een jaar zou duren voordat ze weer de kans kreeg om de kapel te bezoeken. Aan de tweede oproep gaf ze gehoor. Kort daarna werd Karmela erg ziek. Door haar ziekte was ze een jaar lang niet in staat om de kapel te bezoeken. Twee jaar later besloot Karmela over het voorval te praten met haar vriend Francesco Portelli. Francesco vertelde dat hij iets soortgelijks had meegemaakt. Een stem had hem opgeroepen om gebeden op te zeggen. Kort hierna genas zijn moeder plotseling op onverklaarbare wijze van een ziekte. Toen dit bekend werd onder de bevolking van Gozo werd Ta'Pinu een bedevaartsoord. Bisschop Pietru Pace verhoorde Karmela en Francesco en concludeerde dat de stem vanuit de hemel afkomstig moest zijn geweest. Door de uitspraken van Pace trokken er nog meer mensen naar de kapel. Er werd besloten een waardig heiligdom te bouwen voor de vele bedevaartgangers.


In de kerk zijn twee ruimtes te vinden waarin allerlei ex-voto bedankjes voor Maria worden bewaard.
Zo liggen er houten benen, krukken en zelfs een voorhuid in een potje. Op de kaartjes die bij sommige dingen liggen, is te lezen waarom de mensen de spullen hebben opgestuurd. Sommige dingen zijn opgestuurd om Maria te bedanken voor de geboorte van een kind, maar er liggen ook bedankjes van mensen die de aanslag in de Twin Towers in New-York hebben overleefd.




Victoria

Victoria is de hoofdstad van het eiland Gozo. De plaats ligt ongeveer in het centrum van het eiland en telt 6.206 inwoners. Vrijwel alle wegen en paden op Gozo leiden naar Victoria. De stad heette vroeger Rabat, wat Arabisch is voor de stad.
In de volksmond wordt de stad echter nog steeds Rabat genoemd.
De huidige stad Victoria is ontstaan vanuit de Cittadella. De ridders van de Johannieterorde fortificeerden de citadel na afloop van de grote oorlog tegen de Ottomanen. Ze wilden de bewoners van Gozo ermee beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Voordien werd de plaats meerdere malen geplunderd.

De Cittadella (IÄ‹-ÄŠittadella)

Binnen de citadel bevinden zich kleine straatjes waaraan veelal de oorspronkelijke eeuwenoude panden staan.

Wanneer vanuit Victoria de weg naar de hoog gelegen citadel gevolgd wordt, vallen de imposante muren en de toegangspoort tot de citadel op.
Aan de voorzijde van de stad, staan nog veel gebouwen overeind, terwijl de verre zijde vooral bestaat uit ruïnes. Recent is de gehele citadel gerestaureerd. De buitenmuren/bastions zijn hersteld, de gevels gerenoveerd, de bestrating is vernieuwd en rondom, in de droge gracht, is een tuin aangelegd.


Het is mogelijk om over de verschillende bastions vrijwel geheel rondom de citadel te lopen. Deze bastions bieden een prachtig uitzicht over een groot deel van Gozo.


De steile wanden zijn hier goed te zien.

De kathedraal in de Citadel


Pleintje voor de kathedraal.


Beroemd is de beschildering van het plafond waarop een levensechte koepel staat afgebeeld, die echter nooit daadwerkelijk is gebouwd. 'Trompe-l'oeil' noemen we deze vorm van gezichtsbedrog.
De kathedraal is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming.

Onze terugreis naar het hoofdeiland Malta.
Adieë Gozo.

Maandag 27 maart:
Bezoek aan verdedigingsbastion van Mdina.
Lopen wij van Mdina door smale steegjes naar Rabat.
Bezoeken wij het Wignacourt Museum in Rabat en
de St. Paul ’s grot.
Hebben wij een Eucharistieviering in de kapel boven de St. Paul ’s grot.
S ’middags was vrij en hebben we een catacombe bezocht, nogmaals door het verdedigingsbastion van Mdina en steegjes van Rabat gelopen.
Op onze terugweg naar het hotel, met het openbaar vervoer, stappen we in Mosta uit om daar de indrukwekkende koepelkerk te bezichtigen.

Mdina
Mdina, ook wel de Stad genoemd, is de voormalige hoofdstad van Malta.
Mdina ligt in het centrum van het eiland en heeft zo'n 400 inwoners. In het stadje, dat geheel ommuurd is, staan vooral gebouwen uit de Middeleeuwen en de barok. Mdina is gelegen op een plateau, waardoor men vanuit de stad een groot deel van centraal- en noord-Malta kan overzien. Mdina grenst aan de stad Rabat (de voorstad).

Plattegrond van Mdina
De stadspoort van Mdina uit 1724
Achterzijde van de stadspoort
De achterzijde van de hoofdpoort is versierd met reliëfs van St. Publius van Malta, St. Agatha van Sicilië en St. Paul de apostel, alle drie zijn patroonheiligen van

De stadspoort van Mdina uit 1724
Achterzijde van de stadspoort


De achterzijde van de hoofdpoort is versierd met reliëfs van St. Publius van Malta, St. Agatha van Sicilië en St. Paul de apostel, alle drie zijn patroonheiligen van Malta.

De stad doet Middeleeuws aan en is een soort openluchtmuseum met allerlei krappe straatjes en stegen waaraan prachtige oude gebouwen en monumenten staan. Van oorsprong is geen enkele straat echt recht en is het in de straatjes onmogelijk om verder te kijken dan een pijlschot.

De Karmelietenkerk

De Karmelietenkerk is in een mooie barok stijl gebouwd en voltooid in 1675, de kerk heeft een bijzonder mooi interieur met beeldhouwwerken en fresco’s van onder andere Giuseppe Cali. Het witte processiebeeld dat buiten op een sokkel staat is het werk van de Maltese beeldhouwer Andrea Imbroll.


St. Paul’s Cathedral in Mdina

De St. Paul's Cathedral is gebouwd op de plaats waar gouverneur Publius volgens de overlevering de apostel Paulus heeft ontmoet, nadat deze voor de Maltese kust schipbreuk had geleden. Tijdens zijn winterse verblijf werd hij uitgenodigd in het huis van Publius, de belangrijkste Romein op de eilanden. Volgens de overlevering genas Paulus de vader van Publius hier van een zware koorts. Publius zou zich daarop tot het christendom hebben bekeerd en werd de eerste bisschop van Malta. De kathedraal van Mdina staat naar verluid op de plek waar ooit het huis van Publius stond.

Sierlijke spuwers aan het balkon


Mdina op Malta is een bijzonder sfeervol stadje met pleinen en smalle geplaveide straatjes. Er wordt nauwelijks autoverkeer toegestaan maar het is mogelijk om een ritje te maken met de traditionele paardenkoets, de Karrozin.

Mooie straatnaam bordjes
VAN MDINA NAAR Rabat

Deze steegjes vind je vooral terug in het stuk tussen St. Paul ’s Church en de ringweg tussen Mdina en Rabat. Hier pik je een stukje op van het dagelijks leven van de lokale mensen hier.
De schoonheid van Rabat vind je vooral terug in de steegjes. Sommige autovrij, sommige doodlopend en vrijwel allemaal erg mooi.


Uiteindelijk komen we bij de St. Paul ‘s kerk uit.
Het Wignacourt Museum
Naast de St. Paul ‘s kerk bevind zich het Wignacourt Museum.
Het museum is gekoppeld aan St. Paul ‘s Grotto, waar Paulus de Apostel vermoedt te zijn gebleven.
Een kunstgalerie wordt gevonden op de hoofdvloer van het museum en bevat schilderijen van een aantal artiesten. De collecties omvatten ook verschillende sculpturen, een altaar, antieke zilverwerk, relikwieën, aardewerk, munten, kaarten, zeldzame boeken en prenten.



Vanuit het museum komen we via een ondergrondse gang bij de St. Paul ‘s Grotto uit.


Volgens de bijbel verbleef de apostel Paulus in het jaar 60 gedurende drie maanden op het eiland Malta. Hij verkoos te leven in een grot (of crypte) nabij Rabat. Vanaf die plek bekeerde hij mensen tot het Christendom. De grot wordt tegenwoordig Grotto of Saint Paul genoemd.
Boven de grot is de St. Publius-kapel gebouwd. Deze kapel staat naast de aan Paulus gewijde parochiekerk van Rabat.
In de grot staat een marmeren beeldje van Paulus.

St. Catald Catacomb
In Rabat bevinden zich diverse toegankelijke catacomben. Wij bezoeken de St. Catald Catacombe.




De Koepelkerk van Mosta
Op onze terugweg naar ons hotel in Bugibba bezoeken wij nog de Rooms-katholieke kerk, de Rotunda Santa Marija Assunta in Mosta.


De kerk is over een reeds bestaande kerk heen gebouwd, die ten tijde van de bouwwerkzaamheden dienst bleef doen als kerk.
Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op het Pantheon te Rome.



Op 9 juni 1942 werd de Rotunda tijdens een mis geraakt door drie Duitse bommen. Twee bommen ketsten af van de koepel van de kerk en kwamen op straat terecht zonder te ontploffen. De derde bom viel door de koepel te midden van de 300 kerkgangers, maar ook deze bom ontplofte wonder boven wonder niet. Een replica van de bom wordt tentoongesteld in de sacristie van de kerk.


Dinsdag 28 maart: Valletta
Bezoek aan Valletta de hoofdstad van Malta.
Bezoeken de Upper garden met haar kanonnen en uitzicht over de haven
Daarna lopen we door de straten van Valletta naar de St. Paul ‘s Shipwreck kerk waar we een eucharistieviering hebben.
Na de eucharistieviering gaan we naar de St. John’s Co kathedraal om deze zeer prachtige kerk te bezichtigen.
Daarna vervolgen wij onze weg te voet naar het laag gelegen Malta Experience, waar wij een documentaire over de geschiedenis van Malta zien.
Na de documentaire gaan we per bus naar haven voor een boottocht door de haven van Valletta. We varen dan langs de marine- en transporthaven van Malta, de bastions van Valletta.

Indipendenza 21-1X-1964, Malta onafhankelijk.
Upper Barracca Gardens
De Grand Harbour met de daarbij behorende scheepswerven. Op een soort balkon onder de Upper Barracca Gardens staat de erebatterij.
Deze bestaat uit een aantal kanonnen die van oudsher werden afgevuurd ter verwelkoming van schepen.


Bovenop het bastion van St. Peter en St. Paul, en de Porta d'Italia, liggen de Upper Barracca Gardens. Deze 60 meter hoog gelegen tuinen bieden een prachtig uitzicht over de Grand Harbour.



Straten in Valletta

St. Paul ‘s Shipwreck kerk.


Reliqie van Paulus.




Deze kerk wordt gekenmerkt door een weelderig interieur met een mooi beeld van St. Paul.
Ook zijn er twee religieuze overblijfselen aanwezig in de Collegiale kerk van Sint-Paulus scheepswrak die door katholieken geëerd worden. Zo vind je hier een van de polsbotjes van de heilige en een deel van de zuil waarop de apostel schijnbaar is onthoofd. Hier bovenop ligt een beeld van zijn hoofd.

De St. John’s Co kathedraal
Centraal in Valletta ligt één van de fraaiste kerken van Malta: St. John’s Co-Cathedral.
De naam "co kathedraal" refereert aan het feit dat Napoleon in 1798 Malta veroverde en de ridderorde van het eiland dwong, waarbij hij zo'n 6 miljoen franc aan schatten uit de kathedraal plunderde. Hierdoor verloor de kerk haar functie en werd in de jaren 1820 een tweede domkerk, co kathedraal dus, van de bisschop van Mdina.

Wie de kathedraal van buiten ziet die heeft geen idee wat er achter de vrij simpele voorgevel te wachten staat. Het exterieur is vrij somber en valt eigenlijk alleen door haar formaat op.
Deze zeer rijkelijk versierde barokke kerk behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Malta.
Schilderwerken op plafond en wanden met daar omheen veel gouden accenten zorgen voor een overweldigend gevoel.



Preekstoel


En waar veel goud en zilver blinkt moet ook veel gepoetst worden.

De hele kerkvloer was voorzien van kleurrijke en indrukwekkende grafstenen marmeren vloerplaten.

Een prachtige kerk.
In naastgelegen grafsteen staat de naam Schaesberg gegraveerd, waarschijnlijk een familielid van de graaf van Schaesberg.
Malta Experience
Nadat wij de St. John’s Co kathedraal verlaten hebben lopen naar de Malta Experience.
Het ligt tussen de Lower Barracca Gardens en fort St. Elmo.
De Malta Experience is een veertig minuten durende diapresentatie over Malta, die bezocht kan worden te Valletta. Tijdens de presentatie wordt in grote lijnen uitgelegd hoe de geschiedenis van Malta is verlopen. In het begin worden bezoekers meegenomen naar de periode waarin Malta voor het eerst bewoond werd, ongeveer 7.000 jaar geleden. Van hieruit volgt de presentatie een aantal voor Malta belangrijke periodes uit de geschiedenis. Via de Romeinen, Arabieren, Spanjaarden, de tijd van de ridders, de Tweede Wereldoorlog en de Engelsen eindigt de voorstelling in het heden.


De presentatie maakt het voor bezoekers van Malta eenvoudiger te begrijpen hoe de geschiedenis van het land is verlopen en welke waarde er aan bepaalde historische monumenten moet worden gehecht.
Boottocht door de haven van Valletta.
Na de diavoorstelling in de Malta Experience maken wij ons op voor een boottocht door de haven van Valletta.

Op deze boottocht ontdekken wij de schoonheid van Valletta’ s twee natuurlijke havens - Marsamxett en de Grand Harbour - die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Malta.


Vanuit de boot heb je een heel andere kijk op Valletta.

Hoge verdedigingswerken om de stad te beschermen.


De haven van Valletta is de grootse natuurlijke haven van Europa en strekt zich tot enkele kilometers landinwaarts uit. Er zijn verschillende dokken, scheepswerven, een marinehaven, veerverbindingen en een jachthaven.
Droogdok met groot transportschip.



Gedurende 268 jaar was de Grand Harbour de basis van de Ridders van Sint Jan van Jeruzalem.
Hier kunnen wij alleen maar van dromen.
Hier is duidelijk te zien dat Valletta ten opzichte van de haven hoog ligt.
Woensdag 29 maart:
Vandaag bezoeken we een kalkzandsteengroeve. Daarna bezoeken we de Blauwe grotten.
Als laatste officiële onderdeel van deze reis bezoeken we het vissersdorpje Marsaxlokk.
De middag mag vrij ingevuld worden, Wij zijn met het openbaar vervoer nogmaals naar Valletta gegaan om hier nog eens in alle rust doorheen de wandelen.
Limestone Heritage’s.
Vlak buiten de plaats Siggiewi is in een oude steengroeve 'The Limestone Heritage' te vinden. In het museum wordt aandacht besteed aan de winning van kalksteen (globigerinenkalksteen en koraalkalksteen), dat al ruim 5000 jaar gebruikt wordt als bouwmateriaal. Het overgrote deel van de panden op Malta is, deels verplicht, gebouwd van deze steensoort, welke wordt gewonnen in de vele open steengroeven op het eiland.


Het museum bevindt zich in de groeve in de open lucht. Hier is materieel te vinden waarmee de stenen uit de open groeve werden en worden gewonnen.
Er staat zowel ouderwets als modern materieel. Ook de middelen van transport van de stenen door de jaren heen staan uitgestald.

Verder wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd hoe van de stenen een huis kan worden gebouwd. Er staat ook een herdershutje, een waterput en andere zaken die, hoe kan het ook anders, allemaal van kalksteen zijn gemaakt.

Links is een doorsnede van een ondergronds waterreservoir te zien.


Op het terrein bevindt zich ook nog een late punic / Romeinse tombe.






Blauwe grotten.
De Blauwe grot is eigenlijk een reeks natuurlijke grotten op zeeniveau. Iedere dag is hier van zonsopkomst tot ongeveer 13.00 uur 's middags een uniek fenomeen te zien. Door de lichtinstralen en de lichte oceaanbodem (kalksteen) lijkt alsof het water blauw is.






Met traditionele Maltese bootjes wordt vanuit het haventje naar de grot gevaren.

Marsaxlokk.

Marsaxlokk is een vissersdorp in het oosten van Malta. De baai waaraan Marsaxlokk ligt, de Marsaxlokk bay, biedt door haar ligging een natuurlijke bescherming tegen de zee. Daardoor kon Marsaxlokk uitgroeien tot de grootste vissershaven van Malta. Gesteld kan worden dat Marsaxlokk het Volendam van Malta is.
Dit vissersdorpje staat bekend om zijn vele gekleurde vissersbootjes “Luzzu”. Met hun wakende “oog van Osiris” op de boeg. De Maltezers geloven dat de ogen van Osiris de duivel afschrikken. Veel Maltezer vissers gaan de zee niet op wanneer er geen oogjes op de boot zijn getekend.





De vis die door deze vissers wordt gevangen, vormt het grootste deel van alle vis op Malta.
Middagje Valletta.
Op onze vrij middag zijn wij nogmaals met het openbaar vervoer, wat heel goed te doen is, naar Valletta gegaan.
Hier hebben wij nog diverse kerken bezocht en door de smalle straatjes geslenterd.


Overal ziet men uitgebouwde balkonnetjes, alsof ze tegen de gevel geplakt zijn.

De blauwe ringen in het water vormen de kweekvijvers voor de tonijn.



Na gedane arbeid is het goed rusten. (Wel een bijzondere locatie).

DiDonderdag 30 maart
De Islands of St. Paul
Op onze laatste dag op malta genieten wij nog even van het mooie uitzicht op "De Islands of St. Paul". Dit zijn twee onbewoonde rots klippen, samen kleiner dan 10 hectare, die bij laagtij samen één eiland vormen. De eilanden bevinden zich in St. Paul' s Bay, op 100 meter van de kust van het hoofdeiland Malta.

Volgens de overlevering zou in het jaar 59 na Christus de apostel Paulus hier schipbreuk geleden hebben toen hij als gevangene op weg was naar Rome. Te zijner eer staat op een van de klippen een 12 meter hoog standbeeld van hem.

Vanuit onze hotelkamer hadden wij een mooi uitzicht op het eiland.
Op de voorgrond zien we ook weer de kweekvijvers voor tonijn.
Maak jouw eigen website met JouwWeb